meebo

:: Geng-geng Aku Buncit ::

:: Like Me? ::

Monday, August 11, 2014

~ Tipu Dosa! Mati Seksa!~

As salam dan hai semua! 



Happy Sunday!!

Mesti ramai yang sedang berjalan raya ataupun memenuhi undangan majlis perkahwinan gitu. 

Aku tak kemane pon. Ade kat umah je. Tak rase nak bergerak pegi mane2. Malas la. Huhu. 

So hari ni aku nak post pasal tipu dosa mati seksa. Ape kes? Aku kena tipu? Standard la. Sape tak penah menipu da tertipu. Ye tak. Cuma aku nak tau. Kenape nak kena menipu?! Ini antara alasan yang aku bole simpulkan.

1. Selamatkan diri.
Biasanya kita menipu sebab nak selamatkan keadaan la kan? Tak kira utk tujuan baik atau tidak. But people lie to solve problems. But do they know they actually create more problems when they lie? Tetttt.

2. Tak nak ngaku kesalahan
Ini utk species yang dah buat salah tapi tak nak ngaku. Sebab? Tak bole terima diri sendiri buat silap. So they start blaming and accusing other people. Yet again, lying will not make you any better. If you've made mistake than just admit, apologize and learn the lesson. Apehal orang nak kena tanggung salah kau plak?

3. Saje nak aniaya orang. 
Dah kenape ko ni? Kurang kasih syg agaknye. Aku paling geram species orang yg mcm ni. Ade jugak wujud pulak tu. Suke tgk orang lain susah. Suke tgk orang lain bermasalah. Jauhkan drpd jadi orang species gini.

4. Memang hobi dia menipu. 
To kill the boredom, so kau pon tipula orang this and that. Pastu? Kantoi. Repeat balik alasan 1 sampai la 4 and ulang sampai penat.

Haih. Nasihat aku. Jangan mula menipu. Sbb dia mcm barah. Lama2 makin parah dan berdarah. Haaa. Pastu susah dah nak cure. Aku bukan tak penah menipu. Tapi takdelah nak jadikan tipu makanan ruji. Paham?

Okay. Conclusion dia. #saynotoliars

Thank u,
Juliana


Friday, August 8, 2014

~POST STICK NOTE!~

salam and hye!

ok. post yang amat pendek tapi mendalam kesan dia.

sebab aku malas nak membebel pepanjang 150 patah perkataan.

ace tengok kat bawah ni.




sumber dari FB

kenape eh? eh? 

aku ingat nak print. tepek kat dahi orang yang tanya tu. mcm bawah ni. nak?



p/s: which part of  "REZEKI, JODOH, ANAK, AJAL & MAUT ITU RAHSIA ALLAH" these people dont understand? *facepalm*

Thursday, August 7, 2014

~Selamat Hari Raya 2014~

Salam all. 

Cant believe it is 10th Syawal already. Tapi rasanya masih belum terlambat untuk saya ucapkan selamat hari raya. Taqabballallahu minna wa minkum to all. Semoga amalan kite semua diterima Allah dan semoga amalan kite diteruskan bukan semata masa bulan Ramadhan je yek gitu. 

How's your raya? Raya has always been the bestest celebration for me. New clothes, kuih raya, duit raya and visiting family members. A month full of blessings and love.

But this year it was a bit different. Rasanya semua pon terasa jugak kurang meriahnya #raya2014. Kejadian pesawat #MH17 yang terhempas dan juga serangan bertubi2 di Gaza. Kerana mahu berkongsi rasa duka saudara2 kita kat sana tu, untuk aku dan family, sambutan dan persiapan raya tahun ni sederhana tapi masih meriah. 

Cukuplah dengan ape yg ade. Syukur Alhamdulillah. Masih dapat bersalam di pagi raya. Rendang ketupat pon aku dapat rase. Dapat berkunjung rumah sanak saudara. Ramai yang dah pergi. Ramai jugak yang dah lanjut usianya. Huhu. 

Yang pergi, tetap pergi. Tapi kita ni, life goes on. Till it's our turn next. Ape2 pon. Bersyukurrrrr. Hehe. Okaylah. Takde nak cite panjang2 sgt. Aku titipkan sedikit memori lakaran #raya2014

Till then. Anyong! اسلام عليكم.

 P/s: first time update pakai apps ni.ㅋㅋㅋ. #pray4Gaza #pray4MH17


Regards, 
Miss juliana @ saya buncit


Tuesday, June 17, 2014

~ I Need This! Urgent!! ~


Assalamualaikum!!


Okay. just a short post.

tak tau la berkesan ke tak aku post kat blog aku ni.

maklum la jarang sangat dah jenguk2 blog ni.

ade lagi ke orang nak baca kan?

dah lame kot tak post apa2..

begini ceritanya. 

aku tengah mencari ini....




aku ade cari kat kedai akuarium. tapi takde byk choice.

mane nak cari yang stylo2 sikit eh?

teringin sangat2 nak bela ikan.

yang tak guna oksigen la.

hopefully ada la readers yang bole tinggalkan komen. 

*berdoaaaa


okay. tak tau la bile lagi aku nak jenguk blog aku ni. huhu. but really hope somebody would hit my blog and leave a comment. 

thank you..

with love,
miss juliana..






Saturday, April 19, 2014

~ Rasa Lebih Yakin! ~

assalamualaikum..


hey people! 

lama tak menulis ni rase malu plak nak celoteh banyak-banyak. takut salah tulis. so hari ni aku nak tunjuk atau kongsi yang...

aku...

aku...

aku...


aku..pon teringin nak mencuba tudung fareeda tapi kerana dek tak termampu, aku matikan je niat aku tu. tapi mesti sume kenal dgn blogger yang menggayakan tudung bawal ala-ala mawar fareeda. blogger yuna bella tuuu. sangat suka tengok blog dia. comel. sama macam tuan dia.

so aku nak cakap yang aku...

aku...

aku...

aku...


aku..pon dah menggayakan fesyen tudung bawal ala mawar fizo omar dik yuna bella tu. hehe. sangat suka. rasa tampil cantik dan lebih berkeyakinan. halamakkk. 

begini la rupa dia..jeng3x..



haaa. tapi macam semak sikit la. but overall, mak sukeee tahap gaban sampai lambat pegi keje pagi tu. 


p/s: terima kasih mawar, fizo omar dan yuna bella :)