meebo

:: Geng-geng Aku Buncit ::

Tuesday, June 17, 2014

~ I Need This! Urgent!! ~


Assalamualaikum!!


Okay. just a short post.

tak tau la berkesan ke tak aku post kat blog aku ni.

maklum la jarang sangat dah jenguk2 blog ni.

ade lagi ke orang nak baca kan?

dah lame kot tak post apa2..

begini ceritanya. 

aku tengah mencari ini....




aku ade cari kat kedai akuarium. tapi takde byk choice.

mane nak cari yang stylo2 sikit eh?

teringin sangat2 nak bela ikan.

yang tak guna oksigen la.

hopefully ada la readers yang bole tinggalkan komen. 

*berdoaaaa


okay. tak tau la bile lagi aku nak jenguk blog aku ni. huhu. but really hope somebody would hit my blog and leave a comment. 

thank you..

with love,
miss juliana..






Saturday, April 19, 2014

~ Rasa Lebih Yakin! ~

assalamualaikum..


hey people! 

lama tak menulis ni rase malu plak nak celoteh banyak-banyak. takut salah tulis. so hari ni aku nak tunjuk atau kongsi yang...

aku...

aku...

aku...


aku..pon teringin nak mencuba tudung fareeda tapi kerana dek tak termampu, aku matikan je niat aku tu. tapi mesti sume kenal dgn blogger yang menggayakan tudung bawal ala-ala mawar fareeda. blogger yuna bella tuuu. sangat suka tengok blog dia. comel. sama macam tuan dia.

so aku nak cakap yang aku...

aku...

aku...

aku...


aku..pon dah menggayakan fesyen tudung bawal ala mawar fizo omar dik yuna bella tu. hehe. sangat suka. rasa tampil cantik dan lebih berkeyakinan. halamakkk. 

begini la rupa dia..jeng3x..



haaa. tapi macam semak sikit la. but overall, mak sukeee tahap gaban sampai lambat pegi keje pagi tu. 


p/s: terima kasih mawar, fizo omar dan yuna bella :)



Sunday, December 22, 2013

~ Dua Kosong Satu Empat ~

Assalamulaikum!


Dear readers, thank you for dropping by. May all of you be in Allah's blessing. As you guys are aware of the current weather, it has been terrible for some of us. Especially those who are affected. Let's pray for them and help them with anything. Be it with money and goods or dua for them.

Apa nak tulis hari ni? Nak cerita pasal tahun baru. Sekejap je kan dah nak 2014. Aku tak ingat ape azam aku dulu-dulu. Ada kot post kat sini. Well, to be honest, i never set any goals or resolutions for new year but somehow i decided to do it this time. Untuk tahun 2014 ni. (Tapi bukan la hebat-hebat azam aku).


1. Klise kot. First and foremost. Azam aku nak jadi baik. This is a lifetime goal kot. Bits by bits, i want to become a better version of myself. 

2. I want to travel. Travel as far as i can go. As far as i can be. To experience the journey and enjoy life.

3. Another lifetime goal. I want to be happy. Happier. Happiest. Period.


Tak tau la apa yang aku tulis ni bole kira azam tahun baru ke tak. Buat masa ni tu je kot. Sampai la aku rase nak tambah, aku tambah ye. Till then, see you and goodbye. Muahhh.


p/s: aku tak cakap pasal kahwin eh? shhh. jangan tanya. terima kasih. :)

Tuesday, August 13, 2013

~ Happy Eid Mubarak 2013 ~

Assalamualaikum!


first thing first! Selamat hari raya untuk pembaca. lama dah kan takde update gedebak gedebuk kat blog haku ni. bukan busy weh. aku cume dah konpius dgn template blogger ni skang. aku nak cari button utk buat new post pon amik mase setengah tahun. *tipu gile*.

okay. orang tgh sibuk raye kan skang ni? aku baru balik umah hari sabtu lepas. tak beraya sakan pon. rase mcm tak seronok pon ade. rase mcm tak raye pon ade. nape ek? tapi aku rase tak baik kot aku cakap gitu. Aidilfitri tu anugerah untuk kite kaum Muslimin ni tau jubs. jadi sepatutnye kau raikan hari kemenangan ni. okay. fullstop. bustop.

nape aku sedih? raya dulu ngan skang lain. 

satu sebab arwah atuk dan nenek dah takde. baik belah mak. baik belah abah. dulu berlari2 turun keta nak salam tangan tua mereka. kedut2 kat tangan tu la yg usap kepala kite yg suci tak tau ape2 mase kecik2 dulu. pernah dulu tak dapat balik kampung konon2. aku tulis kad raya untuk arwah atuk ngan nenek. siap aku sisip duit syiling tak ingat berapa sen. duit raya la utk dorang. sedih je. tapi jeng3. cite hindustan kan. last menet abah ajak balik. jadi kad tu bukak la depan mate aku. malu. sbb duit syiling. hehe. tapi takpelah. kite dah lawat kubur mereka. semoga roh mereka dicucuri rahmat. al fatihah.

dua sebab aku dah tua kot! masa berlalu cepat gile rupanye. baru semalam aku rase aku beraya pakai baju kurung yg design dia mak aku buat sekali utk sarung bantal busuk aku. tp hari ni hakak dah bergaya dengan baju saree bergaya di pagi raya pastu masuk petang dah bau busuk peluh sendiri. 26 tahun hidup aku, sekali je aku sempat merasa keluar pagi2 pegi kutip duit raya. dgn sepupu sepapat aku yang skang pon sume dah tua bangka. dah kawen beranak pinak. bangga rase bila org kampung tanye "yang ni anak sape?" "anak wak bakau" jawab aku. wak bakau mmg pemes kat klebang besau tu agaknye. haih. miss that moment. balik umah bahu berat sebelah bai. dulu kutip sume duit syiling. paling mewah singgit kot. tapi dpt doploh sen pon aku dah rase heavennnn. keke. haih. that only happens in your childhood. kalau skang ni aku pegi kutip duit raya dpt hape? penampau la gamaknyeee.

ape lagi ek? tiga sebab as time pass by, family members bertambah. orang tu kawin. orang ni kawin. selang setahun baru leh jumpe kot. sebab kena ikut turn la katekan. tahun ni mak ai. tahun depan pon mak ai. tahun lagi depan pon mak ai. tahun lagi depan baru mak yu. pengsan. bile kite leh jumpe gitu? huhu. jumpe sekali lagi kau dah beranak pinak. dah tak kenal.   (-,-)

empat sbb ape aku rase raya sekarang dah tak semeriah dulu. sebab yang muda makin tua. yang tua makin2 tua. yang makin2 tua dah pergi. kate orang kite yg muda ni cari la yg tua. sementara hayat dorang ade. sampai la tibe masa kite plak kan. anak cucu kite plak yang cari kite. sampailah kite pon pergi. pokoknya yg aku nak sampaikan, masa berjalan. berlalu. takde perhentian. huhu. ape la yang aku merepek ni kan?

okay lah. walaupun aku rase kurang meriah, aku cube jugak meriahkan suasana. nak tengok gambar? aku bubuh sekeping dua *tipu lagi*. enjoy! :)

























Tuesday, June 25, 2013

Setahun lamanya...

Assalamualaikum!

Halo halo semua. Wah! Ape dah jadi dgn blog hamba ni? Kesepian keseorangan. Setahun lamanya aku menyepi tanpa apa-apa entry. Adekah kerana aku sibuk? Tidak sama sekali. Sbb skang aku tgh tanam anggur kat umah. Well, saje nak menokok tambah sikit entry sbb lame sgt dah aku tinggalkan dunia blogging ni. Cewwahh...

So jerebu kan skang ni? Jaga kesihatan ye semua. Sama2 lah doa mintak Allah jauhkan jerebu ni dari kite semua. 

Okaylah. Till then, jumpe lagi. 


Daaaa.



Cik Jus. :)